fbpx
arrow_back

Suyun PH Değeri

Suyun PH Değeri

İçindekiler

Suyun pH değeri Nedir?

Suyun pH değeri hem sağlığımız hem de sevdiklerimizi korumak için hepimizin üzerinde durduğu önemli bir konu. Çoğunuz okuldaki kimya derslerinden veya günümüzde haberlerde kullanılan “pH” kavramına aşinasınızdır. Ancak günlük tükettiğiniz suyun pH değeri nedir ve suyun pH değeri kaç olmalı tam olarak biliyor musunuz?

Öncelikle pH ne demek bununla başlayalım. PH, bir maddenin ne kadar asidik veya ne kadar bazik olduğunu anlamamızı sağlayan; o maddedeki elektrik yüklü parçacıkların ölçümüdür. Bu ölçümde pH değeri, 0 ile 14 arasında bir değerdir. Tabi bu ölçümün yapılabilmesi için çözeltinin sulu olması gerekir. Yani bitkisel yağ ve alkolün pH değerinden söz edemeyiz.

PH’ı 7’den düşük olan su asidik sudur. Saf suyun pH değeri 7’dir. 7 pH değeri (0-14 değerinin tam ortası); ne asidik ne bazik yani “nötr” olarak adlandırılır. PH’ı 8 ve üzerinde olan su alkali sudur. En alkali maddelere örnek olan kül suyunun pH’ı 14’tür.

Suyun pH değeri aynı zamanda sudaki serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarının da bir ölçüsüdür. Eğer sudaki serbest hidrojen iyonu fazlaysa bu su asidik, daha fazla serbest hidroksil iyonu varsa bu su baziktir. Dolayısıyla pH, sudaki kimyasallardan etkileniyor diyebiliriz ve pH ile sudaki değişkenlik tespit edilebilir.

Bu tespitler “logaritmik birimler” olarak rapor edilir. Her bir sayı asitlik-bazlık oranında 10 katı ifade eder. Yani pH’ı 5 olan bir suyun asitlik değeri, pH’ı 6 olan bir sudan tam 10 kat fazladır.

İçme Suyunun pH Değeri Kaç Olmalı?

Günümüzde çevresel etkenler, günlük koşturmaca içindeki dengesiz beslenme, stres gibi etkenler vücuttaki asit seviyesini artırır bu da iç organların üzerinde ekstra yüke sebep olur. Bu yük kemik yoğunluğunun azalması, karaciğer ve kalp sorunları ile sonuçlanabilir. Bu nedenle sizin için, içme suyunun pH değeri kaç olmalı sorusunun cevabını araştırdık. 

ABD’de yapılan araştırmalarda, su kaynaklarının pH değerinin 6.5 ile 8,5 arasında olması gerektiğinden söz edilmektedir. PH bu aralığın çok dışına çıkarsa, bu suyu içmek güvenli olmayabilir ve bazı sağlık riskleri taşıyabilir. 7’nin altında yani düşük pH’a sahip suyu içmeyi denediğinizde tadında ve kokusunda gariplik hissedersiniz.

Bazı araştırmalara göre pH’ı 6,5’ten düşük su boruları aşındırma gücüne ve toksisitesi yüksek bakır, kurşun ve magnezyum gibi metallerin açığa çıkmasına neden olabilir. Peki suyun pH değeri yüksek olursa ne olur?

Son yıllarda pH değeri yüksek su içmenin faydaları ilgili haberler yayılmaya başladı ve birçok sağlık trendi ortaya çıktı. Alkali suyun sağlıklı olduğunu savunan bir kesime göre, vücuttaki asidik koşullar alkali bir ortamda var olmadığından birçok hastalık tedavi edilebilir veya birçok hastalık etkileri azalabilir.

Bu iddiaları destekleyecek tam kanıt olmamakla birlikte alkali suyun, yüksek tansiyon, şeker hastalıklarına faydalı olduğunu gösteren raporlar da bulunmaktadır. Hatta alkali suyun mide ekşimesine sebep olan bir enzimi kalıcı olarak etkisiz hale getirmesinden kaynaklı, reflü hastalığı olan kişilerin pH’ı 8.8 olan alkali su tüketmekten fayda görebileceği, potansiyel semptomlarının azalacağı ileri sürülmektedir.

Bununla beraber, bazı araştırmalara göre mineral ve elektolit açısından zengin olan alkali su irritabl bağırsak sendromu olan insanlar için de faydalı olabilir. Bazı kaynaklarda pH değeri 8,5 ila 10 arasında olan içme suyunun bu sendroma iyi geleceği söylenmektedir ve hatta kanıtlanmıştır. Alkalinite açısından, pH’ı 8,5’in üzerinde su içmek için güvenli olabilir ancak bazı kaynaklara göre ise bu pH değerindeki suyun tadı acı olabilir ve cilt sorunlarına neden olabilir.

Sağlıklı Suyun pH Değeri

Bahsettiğimiz sağlık sorunlarına bakarsak içme suyunun pH değeri kaç olmalı sorusuna cevap aramak gerekmektedir. Çünkü içtiğimiz suyun doğru seviyede olduğundan, çok asidik veya çok alkali olmamasından emin olmamız gerekmektedir. Araştırmaların ortak noktasına bakarak, içme suyunun pH değeri kaç olmalı sorusuna cevaben, en ideal pH değeri 7 diyebiliriz.

PH’ı 6.5 ve 8.5 dışında olan suları içmek güvenli olmayabilir.  Bu durum kişilerin rahatsızlıklarına göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Uzmanların bu konuda daha geniş açıklama yapması için daha büyük ve kaliteli çalışmalar yapması gerekmektedir.

Ancak suyun pH değerine odaklanmanın suyun içerisindeki kirleticilerin, zararlı bakterilerin varlığına çözüm sunmadığını belirtmemiz gerekir. Özellikle içme suyuna bazı kirletici ve zararlı bakterileri yok etmek için klor gibi dezenfektan maddeleri atıldığını ve suyun bir sürü arıtma işleminden geçtiğini unutmayın. Bu işlemler sırasında su verimli minerallerini kaybetmektedir.

Sağlığınıza önem veriyorsanız, ailenizle birlikte her gün temiz, faydalı su içmeniz yaşam kalitenizi artıracaktır. Bunun için suyun pH değeri ile birlikte mineral özelliklerine dikkat etmeliyiz. Suyun mineral açısından zengin olmasını istiyorsanız alkali iyonize su cihazlarından faydalanabilir, rahatsızlıklarınıza göre doktorunuza danışarak içme suyunuzun kalitesini artırabilirsiniz.

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!