fbpx
arrow_back

İyonizasyon

İyonizasyon

İçindekiler

İyonizasyon

İyonizasyon işlemi, şebekeden gelen musluk suyundaki mineral bileşimlerini değiştiren bir işlemdir. Dolayısıyla saf su iyonize edilemez; suyun içinde bazı çözünmüş mineral bileşiklerin olması gerekir.

Musluk suyu çoğunlukla kalsiyum bikarbonat ve magnezyum bikarbonat olmak üzere çözünmüş bileşiklere sahiptir. Bu bileşik mineraller elektriği iyi ilettiği için, musluk suyunun iyonize olmasını sağlar. Aslında bir iyonizer suyu iyonize etmez; suda bulunan bahsettiğimiz magnezyum, kalsiyum gibi bikarbonatları iyonize eder ve suya sağlıklı bir non-oksidatif özelliği kazandırır.

Su, içinde bir şey çözündüğünde iyonize olur. Örneğin, tuzu suya atıp çözdüğünüzde, tuz moleküllerindeki sodyum atomları klorür atomlarından biraz ayrılır. Sodyum iyonlarının pozitif yükü, klorür atomlarının ise negatif yükü olduğundan, sodyum atomları klorür atomlarına çekilir. Bu atomların her birinin bir yükü olduğundan, bunlar aynı zamanda birer iyondur.

Elektromanyetik yükü olan herhangi bir parçacık da bir iyondur. Suyun elektroliz işlemine tabi tutularak iyonlaşması bu elektromanyetik yüklerle alakalıdır. Bu sebeple bu işleme iyonizasyon adı verilmektedir.

Sudaki İyonizasyon Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi atomdaki proton sayısı, elektron sayısına eşit değilse, bu parçacık “iyon” olarak adlandırılır. İyonlar, oldukça kararsızdır ve yüksek enerjilerinden kurtulmak için başka iyon ve atomlarla, elektron alarak ya da vererek etkileşime girer. Bu etkileşim sürecine, iyonlaşma (iyonizasyon) denir. Peki sudaki iyonizasyon işlemi nedir?

İyonizasyon işlemi sırasında sudaki mineraller, elektromanyetizma ve yüklü parçacıklar olan iyonların içinden geçmesine izin veren özel bir zar ile bikarbonatlardan ayrılır. Zar, su molekülleri gibi yüklü olmayan nötr parçacıkların içinden geçmesine izin vermez.

Mineraller ve bikarbonatlar ayrıldıktan sonra her biri, (hidroliz adı verilen bir süreçte) su molekülleri ile reaksiyona girer. Mineraller su ile reaksiyona girerek hidroksil iyonları üretir. Hidroksil iyonu güçlü bir antioksidandır; iyonize alkali suya sağlıklı antioksidan potansiyeli veren şeydir. Bikarbonat su ile reaksiyona girerek zayıf bir karbonik asit çözeltisi oluşturur. Mineral hidroksit içeren su, alkali; karbonik asit içeren su, asidiktir.

İyonizasyon İşleminde Su kullanımı

İyonizasyon işleminde aynı anda iki su üretilir; alkali ve asidik su.

Alkali su, çeşitli sağlık faydaları sebebiyle tüketilmektedir. Çünkü alkali suda bulunan alkalinite, vücuttaki asitliği nötralize eder. Böylece vücut non-oksidatif bir özellik kazanarak, birçok rahatsızlığa karşı direnç kazanabilir.

Hücre duvarlarında saniyede bir milyar su molekülünü hareket ettirebilen, aquaporin adı verilen küçük kanallar vardır. Bu minik kanallar, pH tarafından kontrol edilerek; alkali pH’lı suyun geçmesine izin verirken, asidik pH’lı suyu bloke ederler. Dolayısıyla iyonize alkali su vücudu, normal sudan daha iyi nemlendirir.

Yüksek pH yani alkali su tüketmek; detoksifikasyon için de yararlıdır. Böbreklerdeki pH’ı yükseltmek, florür ve cıva gibi asidik toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Asidik iyonize su, dezenfektan ve temizlik işlemleri için kullanılabilir. Örneğin saçlarınızı durulamak ve canlandırmak için kullanabilirsiniz. Asidik su ile durulanan saçların parlaklığı artar, ayrıca cilt için doğal bir sıkılaştırıcıdır. Bitkilerinizi sulamak veya kedilerinizi beslemek için de asidik su faydalı olabilmektedir.

İyonizer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Alkali iyonize su cihazı olarak da bilinen iyonizerler, suyu elektroliz işlemi aracılığıyla asidik ve alkali su olarak ayıran bir ev aletidir. Cihaz suyu önce bir arıtma işlemine ve sonrasında elektroliz işlemine tabi tutar.

Şebeke (musluk) suyu, direkt olarak cihazın arkasındaki borudan cihaza girer. İyonizer buradaki filtre ile birçok kirletici, bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmaları sudan uzaklaştırır. Bunu yaparken asıl amaç suyun saf kalması değildir; aksine iyonizerin tam performanslı çalışması için suda bazı safsız durumların kalması normal ve gereklidir.

Bu safsızlıklar suyun mineral yapısından kaynaklanır. İyonizerler, klasik arıtma cihazı gibi bu safsızlıkları yok ederek arıtmaz. Dolayısı ile filtre işlemi sırasında, suyun mineral yapısını bozmamış olur. İyonizerden elde edilen suyun klasik arıtmalardan daha faydalı olmasının bir sebebi de budur.

İkinci aşamada su elektroliz işlemi için cihazın kalbine gider. Su, buradaki plakalardan geçerken, düşük bir voltajda elektrik ile karşılaşır. Bu karşılaşmada suyun içindeki çözünür mineraller, ağır metaller ve safsızlıklar, pozitif kutup ve negatif kutup tarafına çekilir.

Bu kutuplaşmadan farklı pH değerlerinde, alkali ve asidik su elde edilir. Alkali suyun sağlığa birçok faydası varken, asidik su ise günlük hayatta iyi bir dezenfektandır. Bu kaliteli su türleri, suyu negatif iyonlara ve pozitif iyonlara ayıran elektrotların iyonizasyon işlemi yoluyla oluşturulur.

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!