fbpx
arrow_back

Arıtma Sistemleri

Arıtma Sistemleri

İçindekiler

Arıtma Sistemleri

Arıtma sistemleri, musluğunuzdan akan şebeke suyunuzun güvenilir olması için gerekli ve önemli sistemlerdir. Bu cihazlar sudaki bakteri, kimyasal kirleticiler ve toksik maddeleri azaltarak suyun kalitesini artırabilir; koku veya sertlik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.

Su arıtma sistemleri seçimi ile ilgili düşünmeden önce, su kaynağınızın türünü ve kalitesini bilmenizde fayda vardır. Suyunuzdaki koku ve sertlik problemleri gözlemle tespit edilebilir, fakat bakteri ve kirleticilerin tespiti için laboratuvar testleri gerekir.

Eğer suyunuzda istenmeyen nitelikte mikroorganizmalar tespit edilirse, su kaynağınızdan gelen suyu arıtmanız için arıtma sistemleri kullanmanız gerekir. Bu yöntem doğal bir su kaynağı bulmaktan çok daha kısa ve ekonomik bir yol olabilir.

Arıtma Sistemleri Türleri

Arıtma sistemleri satın almadan önce, hangi sistemin nasıl çalıştığını, hangi sorunlara çözüm olduğunu ve bakım süreçlerini bilmelisiniz. Bunlardan daha da önemlisi, suyu hangi kullanım alanı için arıtmak istediğinize karar vermelisiniz.

Kullanım amacınıza göre su arıtma sistemi tercihiniz de farklılaşabilir. Bu makalede tercihlerinize yardımcı olması adına, su arıtma sistemleri türlerini listeledik.

Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon ile arıtma sistemleri sırasında klorlama, pastörizasyon, ultraviyole ışık ve kaynatma gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle suda bulunan ve bazı hastalıklara neden olabilecek türden zararlı virüs ve bakterilerin çoğu yok edilir.

Klorlama

Suyu klorlama yöntemi, klorun çok iyi bir dezenfektan olması sebebiyle tercih edilmektedir. Bilinen en yaygın, en eski ve ekonomik bir yöntemdir. Çoğu bakteri ve virüsü öldürme gücü olan klor, kimyasal bir ana pompa ile su kaynaklarına sürekli gönderilir ve oradan yaşam alanlarına dağıtılır. Bu pompa sık bakım gerektirir; düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Pastörizasyon

Pastörizasyon yönteminde sudaki bakteri ve virüsleri yok etmek için, su ısıtılır. Isı değişiminin ayarlanması durumu pastörizasyonu pahalı hale getirir.

Ultraviyole Radyasyon (UV)

Radyasyon ile arıtma yönteminde; düşük basınçlı cıva lambaları ultraviyole ışık üretir. Bu ışık sudaki zararlı mikroorganizmaları öldürmek için kullanılır. Fakat radyasyon patojenleri öldürür veya etkisiz hale getirirken; virüsler bu duruma dirençlidir.

Cıva lambalarının verimliliği zamanla azalır; yılda bir bu lambalar değiştirilmelidir. Ayrıca sudaki renk değişimi, bulanıklık ve organik kirlenmeler de ultraviyole iletimini engeller. Bu durumda bu yöntemin verimliliği güvenli olmayan seviyelere inebilir.

Kaynatma

Suyun 3 dk. kaynaması, suda hastalığa sebep olan organizmaları ve bakterileri öldürür. Ancak kaynatma, nitrat ve sülfatlar gibi inorganik safsızlıkları yoğunlaştırır.

Ayrıca kaynamış sudan karbondioksit uzaklaştığı için, suyun düz bir tadı olmaktadır.

Filtrasyon

Arıtma sistemleri içerisinde değerlendirilen filtrasyon sistemleri, sadece içme suyunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu durumda su kaynağınız temiz, kirlenmemiş ve içmeye uygun olmalıdır. Filtre sistemlerine örnek olarak, mekanik filtreler, aktif karbon filtreler, oksitleyici filtreler ve nötralize edici filtreler sayılabilir.

Mekanik filtreler genelde seramik, elyaf, kumaş gibi malzemelerden yapılır. Bu filtreler suda asılı duran, kum, silt, kil gibi organik maddeleri temizler. Suda çözünmüş, çok ince olan parçaları arıtamazlar; bu sebeple diğer arıtma ekipmanları ile birlikte kullanılırlar.

Aktif karbon filtreleri genellikle sudaki istenmeyen koku ve tatları, kalan klor fazlalığını ve organik bileşikleri gidermek için tercih edilmektedir.

Oksitleyici filtreler sudaki demir, manganez ve hidrojen sülfürü (çürük yumurta kokusunu) giderdiği için tercih edilebilirken; nötralize edici filtreler asidik suyu arıtır.

Ters Ozmoz

Ters ozmoz (RO) üniteleri sudan çoğu inorganik kimyasalı (tuz, metal ve mineral gibi), mikroorganizmayı ve birçok organik kimyasalı önemli miktarda uzaklaştırır. Nitrat gibi bazı organik bileşikleri etkili bir şekilde uzaklaştırmazlar.

Ters ozmoz üniteleri büyük miktarda su kullanır. Bu sistemler, sınırlı su kaynağına sahip haneler için uygun olmayabilir. Bu birimlerin satın alınması pahalıdır ve düzenli bakım gerektirir.

İyonizer

İyonizerler suyu, yukarıda bahsettiğimiz arıtma sistemlerinden farklı bir teknoloji ile arıtır. Bu cihazlar da mümkün olduğunca sudaki kirleticileri yok eder ama asıl amacı suyun yüzde yüz safsızlığı değildir. Bu safsızlığı korumak demek, suda bulunan değerli minerallerin yok olmaması ve suyun kalitesinin yüksek olması demektir. Peki iyonizer bu işlemleri nasıl gerçekleştirir?

1.adımda su, su filtresinden geçer ve arıtma işlemi gerçekleştirilir. 2. adımda ise su, elektroliz işlemine tabi tutulur. Elektroliz işlemi sırasında su, titanyum plakalar üzerinde düşük voltajlı elektrik akımı ile karşılaşır. Böylece içinde bulunan çözünür mineraller ve safsızlıklar pozitif ne negatif kutup tarafından çekilmektedir.

Bu işlemler sonunda alkali ve asidik olmak üzere, farklı pH değerinde yani farklı sağlık faydası ve kullanım alanına sahip kaliteli su elde edilmektedir.

Görüldüğü üzere, kullanım amacınıza, bütçenize göre birçok arıtma sistemleri bulunmaktadır; fakat sağlığınız söz konusu ise, iyonizer teknolojisi ile suyun kalitesi ve güvenilirliği çok daha yüksektir.

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!