fbpx
arrow_back

Alkali Beslenme Nedir?

Alkali Beslenme Nedir

İçindekiler

Alkali beslenme nedir diye merak ediyorsanız öncelikle bu kavramdan bahsetmek gerekir. “Alkali” bir şeyin pH değerinin 7’den yüksek olduğunu ifade etmektedir. Eğer maddenin pH’ı 7’den küçükse, bu madde asidiktir. Tıpkı midemizin pH değerinin 3.5 olması ve çok asidik olması sebebiyle sindirim görevini üstlenmesi gibi. Kan pH değerimiz yaklaşık 7.4’tür ve vücudumuz doğal olarak hafif alkalidir.

Alkali Beslenme Nedir?

Yediğimiz besinler, yaptığımız diyet ve metabolizmamıza bağlı olarak tükürük ve idrarımızın pH’ının değişkenlik gösterme sebebi, insan vücudunun kandaki seviyeyi nasıl sabit tuttuğuna işarettir.

Alkali beslenme ne demek kısaca cevaplamamız gerekirse kişinin daha önceden belirlenen türdeki yiyecek ve içecekleri tüketmesidir diyebiliriz. Çevremizdeki besinler de vücutta etkisine bakılarak asidik ve alkali olarak sınıflandırılır.

Alkali beslenmede amaç, tüketilen asidik yiyecek ve içeceklerin miktarını azaltarak vücudun asit yükü seviyesini değiştirmektir. Dolayısıyla alkali yiyecekler tüketmek, enflamasyonu azaltmak, vücutta pH seviyesini korumak ve kilo vermek amacıyla taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi eylemidir.

Peki kanımızın pH seviyesini değiştirmek mümkün mü? Alkali beslenme programı kilo vermeye veya kanser riskini azaltmaya gerçekten yardımcı olur mu?

Vücudun pH seviyesini değiştirmenin sağlığa iyi geleceği ve kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair araştırmalar mevcut. Bu bilgilerden sonra alkali beslenme ne demek makalemize asıl merak edilen detay olan yiyecekler ile devam ediyoruz.

Alkali Besinler

Alkali yiyecekler ile bol su içmek, meyve ve sebze tüketmek gerekirken; etten, yağlı ve işlenmiş gıdalardan, rafine şeker, kafein ve alkolden uzak durmamız önerilmektedir. Bu sebeple alkali olan yiyecekler sayesinde kilo vermek kolaylaşırken vücutta kan basıncını yönetmeye yardımcı olan potasyum-sodyum dengesi de iyileşeceği için kalp sağlığı da olumlu yönde etkilenmektedir.

Bol miktarda meyve ve sebze tüketiminin oluşturacağı düşük asit ortamının, vücudu osteoporoza karşı koruduğu ve kemik sağlığına iyi geldiğine dair çalışmalar devam etmektedir. Yaşlıların kemik sağlığı için yetersiz protein alımı ise hala tartışma konusudur.

Bu alanda şu ana kadar yapılan çalışmalar sınırlı ve mevcut kanıtlar tutarsızdır. Bu noktada vücudun ph dengesini koruma noktasında bir hekimden bilgi almanızda özellikle fayda görmekteyiz.

Alkali besinler listesinin uzun vadeli etkisi ise uygulanan beslenme programının içeriğine göre değişecektir. Süt ürünleri ve et hiç tüketilmeyeceği için bu besinlerin sağlayacağı protein, mineral, D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum ve demirin başka besinlerden sağlanması gerekmektedir.

Ek olarak besin gruplarının tüketimini tamamen ortadan kaldırmadan; hayvansal proteinlerin yanında bol miktarda bitkisel gıda ile dengeli bir alkali beslenme tablosu tercih edilmesi uzun vadede daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Yavaş ve dengeli bir şekilde kilo vermek ve bu kiloyu korumak ile sonuçlanacak olan bu beslenme programı, kardiyovasküler hastalık risklerini azaltabilir.

Kanser ile Arasındaki Bağlantı

Alkali beslenmenin faydaları hakkında yapılan bazı araştırmalar kanser hücrelerinin düşük pH’lı, yani asidik ortamlarda geliştiğini tespit etmiştir. Alkali beslenme savunucuları; eğer yüksek pH’a sahip bir beslenme yapılırsa, asidik gıdalar sınırlanırsa, vücudun pH seviyesinin yükseleceğini ve ortamın kanser için daha az risk taşıyacağına inanmaktadırlar.

Alkali beslenmenin kanser hastaları için gerekli veya güvenli olduğunu destekleyen klinik bir kanıt yoktur. Hatta bazı durumlarda zararlı dahi olacağını düşünen bir kesim vardır. Fakat konuyu, beslenme savunucuları ve bilim adamları dışında değerlendirdiğimizde; günlük hayatta dikkat edilmesi gereken genel sağlık kurallarına dikkat edildiğini görürüz.

Daha fazla sebze meyve tüketimi, bol su içmek; şeker, alkol, et ve işlenmiş gıdaları azaltmak kilo vermeye, genel sağlığı iyileştirmeye ve dolayısıyla kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Alkali Beslenme Diyeti

Alkali beslenme diyeti sizi günün belirli zamanlarında belirli yiyecekleri yemekle sınırlandırmaz veya oruç tutmanızı gerektirmez. Alkali diyetin mantığı daha fazla alkali yiyecek yiyerek daha az asidik yiyecek tüketmektir. Yani aslında amaç dengeyi korumaktır. Peki tam olarak alkali beslenmek ne demek?

Diğer beslenmelerde ölçülü olarak izin verilen birçok favori yiyecek (yağsız et, az yağlı süt, ekmek ve tatlılar dahil) burada yasaktır. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, fasulye/mercimek, fındık ve tohumlarla dolu bitki bazlı bir beslenmeye ağırlık vererek; et, işlenmiş gıda, kafein, asitli içecekler ve alkolden uzak bir alkali beslenme listesi yapabilirsiniz.

Yeni lezzetler denemeyi ve yemek yapmayı seviyorsanız alkali diyet sizi yormayacaktır. Ancak iş için sürekli seyahat eden yoğun bir insansanız, dışarıda bu seçeneklerle beslenmek zor olabilir. (Detaylı bilgi için alkali gıda yazımızı da okuyabilirsiniz)

Fakat şunu unutmayın ki herhangi bir alkali diyet listesi için her zaman öncelikle kan değerlerinize, vücut kitle indeksinize baktırarak diyetisyeninize, tıbbi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmalısınız.

Ayrıca vücudu alkali yapmak için beslenme programınıza mutlaka bir egzersiz planı eklemelisiniz. Böylece sizler de zaman içerisinde alkali diyeti ile zayıflayanlar arasına kolaylıkla katılabilirsiniz.

Bu makalemizde sizlere alkali beslenme nedir bunu açıklamaya çalıştık. Bu konu ile ilgili bizlere istediğiniz zaman iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!